Kristali kao pomoć kod noćnih mora

Prema svedočenjima ljudi, izgleda da skoro svaki kristal pomaže u oslobađanju od noćnih mora, noćnih strahova i loših snova. Jedni se zaklinju da im je pomogao sodalit, drugi isto tvrde za fluorit, treći za turmalin. Sledeći kristali se nalaze na spisku onih koji mogu da pomognu spavaču da prođe bez noćnih mora:
celestin, kalcedon, rubin, septarijan nodule (konkrecije), topaz, tirkiz, ahat, ametist, hrizopras, citrin, dalmatinac jaspis, danburit, hematit, lepidolit, manganokalcit, rodohrozit, rodonit, čađavac.
Takođe, može se postaviti „septarijan“ konkrecija (koja se sastoji od kalcita i/ili aragonita) u kombinaciji sa selenitom iznad glave spavača, a crni turmalin kod nogu.
S druge strane, prof. Nastović, veliki poznavalac značenja snova, navodi da su noćne more hitne poruke od naše podsvesti, koja zna i vidi mnogo više nego mi na nivou svesnog opažanja i saznavanja. Potrebno je prvo se hrabro suočiti sa strašnim prikazima iz sna, shvatiti njihovu suštinu i poruku, i uskladiti svoje ponašanje u budnom životu sa njom. Kada podsvest uspešno prenese poruku, strašni snovi će spontano prestati. A ako se radi o nekim drugim uzrocima, kao što je proganjanje od strane univerzalne Senke i njenih sluga, onda moramo raditi na čišćenju i zaštiti svog energetskog polja.