Kombinovanje kristala


Mnoge osobe, kada tek ulaze u čarobni svet kristala, postavljaju pitanje o tome koje kristale ne smeju da nose zajedno. Kao i pri odabiru kristala (u prodavnici, na internetu, kristala koje će nositi određenog dana ili za određenu priliku ili namenu…), neka pravila postoje, i mogu se naći u literaturi i na internetu, ali je upitno koliko su ova „pravila“ univerzalna i primenljiva.
Ljudi se pitaju da li smeju da nose zajedno dva ili više kristala, i da li su određene kombinacije „loše“. Lično se slažem sa kristaloterapeutkinjom Hibiscus Moon da ne postoje univerzalno loše kombinacije, već da su one individualne, da nisu nužno loše za sva vremena, već možda u određenom periodu ili u određenoj situaciji. Najvažnije je da kroz lični rad sa kristalima postepeno razvijamo „osećaj“ za suptilne energije, koje nam mogu reći sve što nas zanima.

Pokušaću da ovde sumiram odgovore na pitanja koja se često postavljaju:

– Ne bi trebalo da postoje univerzalno loše kombinacije kristala (prema svedočenju Hibiscus Moon, koja predaje kristaloterapiju). Ako se pojave neprijatni simptomi pri nošenju kombinacije (ali i pojedinačnih kristala) – mučnina, glavobolja, vrtoglavica, bol u stomaku – potrebno je odmah ukloniti kristale od sebe, očistiti ih, i uzemljiti se, poželjno fizički – neposrednim dodirom sa zemljom (za razliku od vizuelizacije uzemljavanja). Notirajte u svom duhovnom žurnalu kombinaciju koja vam ne odgovara u datom trenutku, pa posle nekog vremena pokušajte ponovo da je nosite, kako biste proverili da li vam generalno ne odgovara ili je to bio energetski sticaj okolnosti u kojem je čitava kombinacija energija kristala i vašeg ličnog energetskog polja iz nekog razloga dovela do neprijatnih simptoma. Do neprijatnih simptoma obično dolazi ako je razmena energije suviše brza i intenzivna za naš energetski kapacitet, ili je osnovna rezonantna frekvencija kristala drastično viša od frekvencije vibracije našeg ličnog energetskog polja – generalno ili u datom trenutku ili periodu. Za osobe koje tek stupaju na put duhovnog razvoja, kroz popularnu psihologiju i knjige samopomoći npr., najbolje je početi sa kristalima za prvu čakru, jer od rada na ovoj čakri treba početi čišćenje svog polja. Ona se sa razlogom naziva korenom čakrom – prva se razvija (u uzrastu od rođenja do oko 7 godina), i u njoj se kriju teme osnovnog opstanka u materijalnom svetu, kao i povezivanje sa Zemljom („uzemljavanje“), koje je problematična tema za mnoge, naročito za rođene svetlonosce, koji i imaju tendenciju da se duhovno razvijaju na Zemlji, i magično su privučeni kristalima.

– Ako se pripremate za neku važnu priliku (kao što je polaganje ispita, testova, vožnje, važna okupljanja, audicije itd.), nikada nemojte nositi kombinacije kristala, naročito one koje niste ranije već nosili i utvrdili da vam prijaju. Međutim, ovo se odnosi i na pojedinačne kristale – ako ih niste već nosili, nemojte rizikovati da osetite problematične fizičke simptome u tako važnim situacijama. Nosite isprobane kristale, za koje znate da će vam pomoći da se opustite, ili fokusirate, ili imate dovoljno energije itd.

– Svaki kristal ima određenu energiju i „branšu“ u kojoj je njegova energija od najveće pomoći. Npr. kristali tamnih boja (crne, braon) i crvene boje, pored ostalog, generalno pomažu uzemljavanju; plavi olakšavaju kreativno ili vokalno izražavanje i komunikaciju; zeleni generalno smiruju, ružičasti pomažu da otvorimo srce za ljubav. Na početku energetskog, duhovnog rada (na samoisceljivanju i/ili duhovnoj evoluciji), dok su naše energije još generalno „guste“, „teške“ (niže frekvencije vibracije), naša sposobnost da tolerišemo energije određenih, naročito visokofrekventnih kristala, znatno su niže nego kod osoba koje se dugo vremena bave duhovnim radom i već su daleko odmakle na putu duhovne evolucije (često se spominje primer kako osobe koje kao prvi kristal kupe moldavit, ispovraćaju dušu i ne mogu da se kreću normalno od siline vrtoglavice). To je zato što su kod drugopomenutih osoba lične energije – energije ličnog energetskog polja više frekvencije nego kod prvopomenutih, te su zbog toga više u skladu sa osnovnom rezonantnom frekvencijom kristala. Kada očistimo lično energetsko polje od gustih, niskofrekventnih energija (trauma, duševnih „rana“, velikih gubitaka i tuga, štetnih fundamentalnih uverenja…), i odmaknemo na putu duhovnog razvoja, možemo spavati kao klade u prostoriji punoj visokofrekventnih kristala, dok bi druge osobe izludele od nespavanja.

Dakle, da zaključimo, ne postoje generalno loše kombinacije kristala, ali postoje za određene osobe u određenom trenutku, i to samo vi sami možete utvrditi kroz iskustvo i prisutnost, prateći lične osećaje i simptome kada se određeni kristali nalaze u vašem energetskom polju.
Ne bih preporučila nabavku narukvica ili ogrlica od kombinacija kristala, koliko god njihove boje delovale primamljivo na ekranu. S jedne strane, privučenost određenom objektu ima veze i sa intuicijom, ali ako niste u dobroj vezi sa glasom svoje intuicije, možete se „zaleteti“ u nešto što vam uživo neće prijati. S druge strane, previše pomešanih vibracija odjednom, naročito nakon dužeg nošenja, može osobi koja još ima dosta gustine u ličnom polju doneti opisane neprijatne simptome. Čak i kada radimo na čišćenju čakri (za koje neki preporučuju „čakra narukvice“), niti čistimo sve odjednom, niti će problemi svih čakri biti aktuelni u istom trenutku. Ovo su stvari sa kojima treba odabrati laganiji ritam i put. Jedan kristal za početak, a zatim pratimo svoje telo, detektujemo suptilna kretanja energije u pravcu „prija“ ili „ne prija“, i na duže staze, razvijamo nefizički „organ“ za detektovanje energija koji nam je od velike koristi u životu – ne samo kod odabira kristala.

Postoji varijacija na temu „loših“ kombinacija kristala, a to je mogućnost da zajedničko nošenje kristala dovodi do njihovog „poništavanja“. Kao što sam već navela, generalne namene, odnosno energetske branše kristala, prema boji ih opredeljuju za teme vezane za određenu čakru – crveni i crni za prvu čakru (teme uzemljenosti, opstanka itd.), narandžasti za drugu (kreativnost, seksualnost, radost itd.), žuti za treću čakru (ispoljavanje lične volje i moći…) itd. Hibiscus Moon navodi primer umirujućeg dejstva ahata „plava čipka“ i razbuđujućeg dejstva karneola. Ako bi se ova dva kristala kombinovala, logično je da se njihove energije poništavaju, odnosno njihova dejstva na našu ličnu energiju. Ovo nije nešto loše, ali je malo konfuzno za naše energetsko polje, kao i za same kristale. Meni, recimo, nikada nije intuitivno došlo da nosim ovu kombinaciju (ali ja svoj osećaj za energiju kristala razvijam mnogo decenija).

Još jedno pitanje ovog tipa, koje je na mestu, je pitanje držanja previše kristala na jednom mestu – u jednoj prostoriji npr. Već sam pisala o visokofrekventnim kristalima i njihovom držanju u prostoriji u kojoj se spava. Ako primetite da ne spavate dobro – prebacite svoju kolekciju kristala na drugo mesto. Ako nemate problema sa spavanjem – uživajte u njihovom društvu i dalje! Sve je potpuno individualno. Vaš energetski „organ“ ili intuicija su vam od najveće pomoći u svetu kristala i energija uopšte.