PRAVI ILI LAZNI KRISTALI?

PRAVI ILI LAZNI KRISTALI?

 Oduvek je svaki atraktivan i skup predmet,bio meta za imitiranje i pravljenje kopija.Kristali i drago kamenje se kopiraju od samog postanka ljudskog drustva.Najcesce se kao imitacija koriste razne vrste prirodnog kamena koji bojom i izgledom podsecaju na original.Takodje se razvojem nauke i tehnologije ,usavrsavaju metode za izradu sintetickih kristala-dragulja.Procenu njihove originalnosti i kvaliteta , mogu uociti i dokazati samo eksperti.

Materijal izbora za izradu „laznih“ dragulja je staklo,koje zahvaljujuci svojim osobinama i mogucnoscu obrade i bojenja lako imitira mnoge kristale.Najcesce se kod staklenih kopija uocavaju mehurici i losa obojenost.

Pored kopiranja,cesto se radi i na „doterivanju“ prirodnih kristala,najcesce zagrevanjem na visokim temperaturama,kako bi im bila izmenjena-pojacana boja.Koriste se laseri za pravljene vestackih inkluzija,a takodje se koriste ulja i parafini kako bi se doterao njihov izgled i sjajnost.

Mnogo puta „laznjaci“ budu toliko lepi i „originalni“ da cak i poznavaoci ,ne mogu da im odole.Problem kod ljubitelja kristala i kristaloterapeuta ,nije samo u „laznom “ izgledu,vec te kopije nemaju „ONO“ sto ih cini jedinstvenim ,posebnim i DRAGIM!

Pisac ovog teksta(kristalo-amater) ,ovih dana se uverio na licnom primeru ,da je ponuda laznih-sintetickih kristala jako velika ,pa je sve teze danas doci do pravih komada.Naime,pre nekoliko dana,dobio sam punu kesu laznjaka,koju mi je doneo prijatelj sa sajma kamena u Indiji. (vidi slike)