CAKRE I KRISTALI

CAKRE I KRISTALI
(uprosceno tumacenje)

Cakre su deo naseg energetskog tela , nasi energetski centri, odgovorni za nase mentalno,emocionalno i duhovno zdravlje.Postoji sedam takvih energetskih centara na nasem telu.Njihov debalans ili blokada su odgovorni za pojavu oboljenja.Jedan od nacina pozitivne stimulacije tih energetskih centara je koriscenje kristala.Poznato je da kristali mogu da harmonizuju cakre, jer imaju svojstvo da svojim elektricnim vibracijama (piezo-elektricni efekat) stimulisu i dovode u balans energetske centre.Naravno,svaka cakra zahteva specificne energetske vibracije ,odnosno vrstu kristala.Najcesce je boja kristala ta koja govori kojoj cakri ce  odgovarati ,s obzirom da su cakre izmedju ostalog razvrstane i po boji.

1. Prva korenska ili bazna cakra(Muladhara)
Boja: Crvena i Crna   
Hematit, Garnet, Red Jaspis, Bloodstone i Dimni kvarc. Mogu se koristiti Hrzokola, Bakar, Onyx, Pirit, Sardonix , Tourmalin.

Nalazi se na vrhu pubicne kosti,oznacava se crvenom bojom,smatra se da je odgovorna za opstanak i samozastitu.Kada je uravnotezena osecamo se sigurno,opusteno i cvrsto stojimo na zemlji.Prekomeran poremecaj je onda kad se osecamo lenjo,pohlepno,plasimo se promena i previse jedemo.Nedovoljno dejstvo izaziva osecaj staha, teskobu,neorganizovanost.Fizicki problemi su kolena, noge i donji deo ledja , artritis, problem muškog polnog organa, mišicni problemi, bolesti crijeva, poremecaji hranjenja, i hronican umor.Preporuka je fizicka aktivnost,masaza i hrana bogata proteinima i crvenim vocem i povrcem.

2.Druga ili sakralna cakra(Swadhisthana)
Boja: Narandzasta   
Karneol,Rutil kvarc,Mesecev kamen.Mogu se koristiti hrizokola,Vatreni ahat,oranz jaspis,bakar,Mokait,Sardoniks .
To je cakra samozadovoljstva i uzitvanja.Uravnotezena je kad smo kreativni ,opusteni i spremni za uzivanje i promene.Prekomerno izaziva seksualnu zavisnost,preterano jake emocije.Nedovoljno kad smo kruti ,plasimo se sexa,nismo kreativni,plasimo se promena.Fizicki izaziva seksualne,ginekoloske i probleme potencije,kao i gubitak apetita.

3.Treca ili cakra solarnog pleksusa(Manipura)
Boja:Zuta   
Citrin,Zlatni kalcit,Amber,Zlatno tigrovo oko.mogu se koristiti Ametrin,Zlatni beril,Vatreni ahat,Zuti jaspis,Zuti turmalin,Mokait.
Nalazi se u predelu pupka,odgovorna je za nasu unutrasnju snagu,stres,sramotu i ljutnju.Uravnotezena daje snagu,spontanost i samopouzdanje.Prekomereno izaziva agresivnost,tvrdoglavost i teznju ka dominaciji.Nedovoljno se ispoljava kroz nisku energiju ,laku manupulaciju i za svoje probleme su uvek drugi krivi.Fizicki problemi su cirevi,probavne i crevne smetnje,anoreksija. Korisno je jesti puno zitarica i ugljenih hidrata i raditi na kontroli stresa.

4. Cetvrta ili srcana cakra(Anahata)
Boja: Zelena   
Amazonit,Labradorit,Zeleni aventurin,Zeleni jaspis i Malahit.Mogu se koristiti Hrizopas,Zad,Unakit,Blodstone
Ovo je cakra koja ima veze sa ljubavlu i osecanjima.U ravnotezi je kad se osecamo udobno i toplo ,saosecamo sa drugima.Prekomerno deluje tako da smo ljubomorni,zahtevni u odnosu prema drugima.Nedovoljno delovanje izaziva usamljenost i izolaciju,netoleranciju prema sebi i drugima,strah od intimnosti.Fizicki problemi su bolesti srca,grudi,dojki,astma.

5.Peta ili grlena cakra (Vissudha)
Boja: Svetlo plava   
Plavi kalcit,Plavi ahat.Mogu se koristiti Plavi safir,Plavi topaz,Plavi turmalin.
Ovo je cakra koja govori o komunikaciji,kreativnoscu i samoizrazavanju.U ravnotezi je kad smo u stanju da saslusamo,jasno komuniciramo,kreativni smo.Prekomerno je kad govorimo previse,ogovarmo ,ne slusamo druge.Nedovoljno ,kad imamo strah od govora i stidljivi smo u ophodjenju.

6. Sesta ili obrva cakra(Ajna)
Boja: Tamno plava   
Ametrin,Lapis lazuli,labradorit,sodalit.Mogu se koristiti Azurit,Safir,Plavi topaz.
Razvija se tokom puberteta i ima veze sa intuicijom i vizijom.Kad je izbalansirana imamo dobro pamcenje,intuiciju,snove,mastoviti smo.Kad je prekomerno imamo poteskoce sa koncentracijom,muce nas nocne more,halucinacije.Kada je nedovoljno neosetljivi smo,imamo lose pamcenje,nedostaje nam masta,ne pamtimo snove.

7.Sedma ili krunska cakra (Sahasrana)
Boja : Ljubicasta   
Ametist,Gorski kristal,Ametrin .Mogu se koristiti Dijamant,Opal,Selenit,Sugalit,Purpurni turmalin.
Ovo je cakra duhovnosti i mudrosti.Uravnotezena nam omogucuje da analiziramo,razvijamo i prihvatamo znanja i mudrosti.Prekomereno dejstvo izaziva nasu zbunjenost i nepovezanost sa nasim telom.Nedovolno dejstvo daje teskoce u ucenju,apatiju,materijalizam,pohlepu.