You are currently viewing Prirodni i veštački napravljeni oblici kristala – uloga i korišćenje

Prirodni i veštački napravljeni oblici kristala – uloga i korišćenje

Kada govorimo o obliku kristala, pre svega se misli na proizvedeni oblik kristala, dobijen sečenjem i poliranjem, a ne na prirodni oblik koji je nastao rastom kristala tokom mnogo miliona godina.

Tumblovani kristali su komadi minerala ili stene, lomljeni ili sečeni u manje komade, obično do nekoliko centimetara, a zatim tumblovani – obrađeni abrazionim dejstvom mašina koje imitiraju prirodne procese uglačavanja komada u reci na primer. Zbog svojih malih dimenzija, ovi kristali su zgodni za nošenje u džepovima tokom dana, pri čemu mnogi biraju drugi kristal svakog dana, zavisno od svojih potreba, osećaja ili tegoba. Visoka sjajnost i mala debljina tumblovani kristala pomažu da boje i unutrašnja građa kristala dođu do izražaja, pa je njihova lepota naš dodatni izvor pozitivne energije svakog dana. Mogu se držati na čakrama ili u rukama tokom meditacije (šake su takođe produžetak srčane čakre). Ako želimo da radimo sa određenim kristalom tokom spavanja, zgodni su za držanje pod jastukom, jer nemaju oštrih ivica niti ćoškova koji bi nas mogli povrediti.

Sfera je kristal oblikovan u loptu i poliran. Zbog ujednačenih dimenzija u svim pravcima, energija se emituje ujednačeno i stoga su sfere pogodne za držanje na primer na stolu u centralnoj tački neke prostorije. Savršena simetrija sfere donosi ravnotežu u prostor, mir i opuštenost. Meditacija sa sferom donosi osećaj celovitosti i povezanosti.

Piramida se smatra moćnim oblikom i sredstvom za prikupljanje kosmičke životne energije. Egipćani su verovali da predstavlja zrake sunca. Danas se piramide koriste kao alat za prikupljanje visokofrekventnih kosmičkih energija i njihovo usmeravanje radi manifestovanja – ostvarivanja željenih rezultata.

Harmonizatori su kristali oblikovani u izduženi cilindrični – valjkasti oblik pogodan za držanje tokom meditacije. Posebno se preporučuju za prevazilaženje energetskih blokada i neravnoteže. Postoje parovi harmonizatora za levu ruku (jin) i desnu ruku (jang), koji pomažu obnavljanje životne energije i ravnoteže kada se drže tokom meditacije.

Kristali u obliku kocke nisu uvek veštački oblikovani – postoje mnogi kristali koji se prirodno javljaju u ovoj formi (pirit, fluorit, halit, galenit). Ovaj oblik se vezuje za korenu čakru i pomaže pri uzemljavanju. Meditiranje sa kristalima u obliku kocke pomaže da uzemljimo energiju i povežemo se sa Zemljom. Postavljanjem kristalnih kocki u svaki ugao prostorije, štitimo svoj prostor energetski i uzemljujemo njegovu energiju.

Kristali oblikovani u srce su naši pomagači i saputnici na putu isceljivanja svih problema vezanih za nedostatak ljubavi i isceljivanje unutrašnjeg deteta. Tu su da nas podsete da smo uvek okruženi božijom ljubavlju i samo treba da uklonimo štit, blokade, da otvorimo srce i primimo je. Pomažu i u ritualima manifestovanja savršenog životnog saputnika i ljubavi. Pre svega nas podsećaju da ljubav treba da krene iz našeg srca i, kada zavolimo sebe, ceo naš svet postaje ispunjen ljubavlju.

Špicevi su veštački dobijeni oblici koji imitiraju prirodne izdužene kristalne oblike nalik na gorski kristal. Pošto se mnogi minerali u prirodi javljaju u obliku bezobličnih masa, isecanjem iz ovih masa špicastih delova nalik na kristale, njihova energija se koncentriše duž određenog pravca i usmerava. Zato se špicevi koriste za usmeravanje isceljujućih energija u kristaloterapeutskim tretmanima ili za blagu akupresuru radi deblokiranja energetskih kanala i tačaka. U kristalnim mrežama se koriste za aktiviranje mreže radi ispunjenja zadate namere i za usmeravanje postavljene namere u univerzum. Izduženi „špicevi“ bez zašiljenog vrha (odnosno zatupljeni i zaobljeni na vrhu) koriste se pri kristaloterapeutskoj masaži.

Druza ili klaster je prirodni oblik koji nastaje kada nekoliko izduženih kristala raste na istoj podlozi, obično usmereno u različitim, divergentnim pravcima. Ovaj oblik je skoro nemoguće veštački proizvesti, ali, srećom, veoma je čest u prirodi, naročito kada je u pitanju kvarc ili ametist. Pošto je više kristala na istom mestu, njihova energija je jača i usmerena u raznim pravcima. Kada se drži u centralnoj tački zatvorenog prostora, donosi osećaj jedinstva svima koji u njemu borave.