You are currently viewing NIPOMO MARAKSITE

NIPOMO MARAKSITE

Nipomo markasit je kod nas prakticno nepoznata vrsta juvelirskog kamena. Izgraden je od kalcedona (SiO2) koji je tokom deponovanja zahvatio vec postojece agregate markasita (sulfida gvožda). Kalcedon kao silicijski mineral je deo koji obezbeduje tvrdinu, obradljivost i postojanost, veoma znacajne karakteristike juvelirskog kamena, dok markasit metalicne sjajnosti cini “egzoticni” deo ovog kamena, koji njegovi ljubitelji opisuju kao zrna zlata zarobljena u vodi.
Ovaj kamen je poreklom iz centralne Kalifornije (SAD). Iako je kod nas nepoznat, on ima dužu tradiciju u krugu kolekcionara plemenitih minerala u Americi. Danas je njegova cena u porastu, pošto lokalnost gde je nekada bio eksploatisan više nije dostupna za prikupljanje materijala. Juveliri se u ovakvim slucajevima snalaze tako što otkupljuju komade iz privatnih kolekcija, ili prave svoje rezerve odredenih plemenitih minerala cim se oni pojave na tržištu, a za koje pretpostavljaju da ce biti dostupni na tržištu neko krace vreme.
Uprkos izvanrednom estetskom izgledu dragulja dobijenih obradom nipomo markasita i znacajnom udelu silicije, ne može se izbeci barem mrvica sumnje u trajnost ovakvog dragulja, koja potice od cinjenice da je markasit zbog svog hemijskog sastava nestabilan u uslovima oksidacione sredine, kakva vlada na površini zemlje, te je sklon oksidaciji i bržem ili sporijem prevlacenju slojem “rdje”.